neushoorn in zuid-Afrika

De 5 mooiste waterplaatsen om wild te spotten in het Krugerpark

Dit bericht kan advertenties bevatten.

Tijdens een rondreis door Zuid-Afrika staat het Krugerpark bij velen op het programma. En terecht, want het Krugerpark is een prachtig nationaal park om te bezoeken. Het park staat bekend om haar prachtige natuur en natuurlijk de wilde dieren. Het spotten van de Big five tijdens een safari staat vaak hoog op de bucketlist, maar waar heb je nu de grootste kans om de Big five te spotten? Wij rijden al jaren door het Krugerpark rond en hebben voor jou de mooiste waterplaatsen op een rijtje gezet.

1. Talamati Waterhole

Wellicht niet voor iedereen weggelegd, maar de Talamati Waterhole is toch wel een van onze favoriete waterplaatsen in het Krugerpark. Je vindt deze waterplaats bij Talamati Bushveld camp en hij is alleen te bezoeken als je ook op het restcamp verblijft. Er is een mooie schuilplaats/hide met voldoende bankjes. Extra voordeel van de Talamati waterplaats is dat je niet alleen overdag wilde dieren kunt kijken, maar ook ’s nachts! Dit is namelijk één van de weinige waterplaatsen in het Krugerpark met verlichting.

Overdag komen grote aantallen impala’s, wildebeesten, zebra’s en ander wild naar deze waterplaats toe om te drinken, waardoor je niet zelf op safari hoeft! ’s Avonds is deze waterplaats nog spannender! Wij hebben er tijdens onze rondreis o.a. ontmoetingen gehad met grote kuddes olifanten, leeuwen, hyena’s, een luipaard en civetkatten.

Tip: Neem altijd een dierengids mee naar Afrika. Zo kun je de dieren die je tegenkomt gelijk opzoeken. Wij hebben ook altijd een goede zaklamp mee. Het licht op de waterplaatsen schijnt alleen op de waterplaatsen, maar niet op de omgeving. Wil je die dus scannen op dieren, heb je zelf een goede zaklamp nodig. Bespaar daar dan ook niet op en koop een stevige, outdoor zaklamp die minimaal 100 tot 200 meter schijnt (in Afrika slijt alles vele malen sneller). 

Tip: neem een goede kaart van Zuid-Afrika mee. Niet overal in het land heb je goed bereik met je mobiele telefoon.

olifanten in afrika
Olifanten bij de Shimangwaneni dam

Tip: Voor onze vakantie naar Zuid-Afrika boeken we meestal een hoge auto via EasyTerra. Onze voorkeur gaat dan uit naar de Worry-free optie, zodat je echt zonder zorgen een auto kunt huren.

2. Sunset Dam

Een andere waterplaats in het Krugerpark die je tijdens je safari in Zuid-Afrika zeker niet mag missen is de Sunset Dam vlakbij Lower Sabie. Deze waterplaats midden in het park staat bekend om haar mooie zonsondergangen en ligt midden in roofdierengebied. Er worden met regelmaat luipaarden, leeuwen, olifanten en ander wild gespot bij of rond de waterplaats. De groep huisnijlpaarden maakt dat er altijd wel iets te zien is bij een bezoek aan de Sunset Dam. Zo willen de reigers nog wel eens een rondje door de dam meeliften op hun rug. Een bijkomend voordeel is dat je tijdens je safari dicht bij de waterkant kunt komen en de waterplaats langs de geasfalteerde weg ligt. Dit maakt het voor natuur- en vogelfotografen een van de favoriete waterplaatsen die het Krugerpark rijk is!

De Sunset Dam ligt aan de H4-1, ongeveer 1 kilometer van Lower Sabie Restcamp.

Tip: onderweg kun je verschillende dieren spotten. Met een zakgids kun je ze gemakkelijk identificeren.

3. Shimangwaneni dam

Bezoek je niet alleen het zuiden van het Krugerpark, maar trek je ook verder naar boven? Dan is de Shimangwaneni dam een waterplaats die je zeker niet mag overslaan tijdens je rondreis door Zuid-Afrika. Grote groepen buffels, olifanten en ander wild zoals zebra’s, waterbokken en impala’s zijn veel geziene gasten tijdens een safari bij de Shimangwaneni dam. 

De Shimangwaneni dam ligt aan de S36, vlakbij Mudzandzeni picknickplaats. Hier kun je heerlijk picknicken, maar neem dan wel je lunchbox en thermosfles mee. Wij hebben altijd eten en drinken mee. Dan hoef je namelijk niet terug om te eten/drinken als je iets moois of speciaals onderweg tegenkomt.

Let op: de Shimangwaneni dam is een natuurlijke waterplaats en de waterstand is afhankelijk van de hoeveelheid regen die er gevallen i

<a href=”https://www.333travel.nl/travel/?tt=4015_1997149_390651_&amp;r=” target=”_blank” rel=”sponsored nofollow”><img src=”https://ti.tradetracker.net/?c=4015&amp;m=1997149&amp;a=390651&amp;r=&amp;t=html” width=”728″ height=”90″ border=”0″ alt=”” /></a>

4. Renosterpan

Een veel vergeten waterplaats is de Renosterpan. Hij ligt verscholen vanaf de hoofdweg (H3) aan een gravelweg, maar is zeker het bezoeken waard. Ondanks dat de waterplaats vernoemd is naar de neushoorn (Zuid-Afrikaans: Renoster), zijn olifanten hier veel geziene gasten en die komen dan ook in grote getalen naar de waterplaats. Wil je dus zeker zijn van olifanten tijdens je safari in Zuid-Afrika? Breng dan zeker een bezoekje aan de Renosterpan in het Krugerpark!

De Renosterpan ligt aan een kleine gravelweg langs de H3 tussen Afsaal picknickplaats en de Malelane gate.

5. Renosterkoppies Dam

De naam doet vermoeden dat deze waterplaats lijkt op de waterplaats hiervoor genoemd, maar schijn bedriegt. Waar de Renosterpan een kleine natuurlijke waterplaats is, is de Renosterkoppies Dam een aangelegde waterplaats. De waterplaats is gemakkelijk te bereiken tijdens je safari en langs de gravelweg is voldoende plaats om je auto te parkeren, zodat je goed zicht hebt op de waterplaats. Vergeet ook niet rond de rotsen achter de waterplaats te rijden. Wij hebben tijdens onze safari hier al met regelmaat leeuwen, olifanten en kleiner wild gezien, zoals klipspringers en steenbokjes.

De Renosterkoppies Dam ligt bij de kruising van de S114 met de S112 en de S21

Verder lezen?

Wil je graag meer lezen over de avonturen van De Wereld in je Broekzak in Zuid-Afrika? Onze andere avonturen vind je hier